Tipegő

A zsurok.hu társulatának állandó foglalkozása Csillaghegyen

Intim együttlét a zene, a mozgás és az érintés útján. Ölbeli játékok, éneklés, mozgás, sporteszközökkel, ritmushangszerekkel és közös alkotással a legkisebb gyermekeknek és szüleiknek.
Pár hónapos kortól egészen az óvodába indulásig.

A Hétpettyes Gyermekvilág Alapítvány művészeti nevelési programjának egyik foglalkozása a Tipegő, amely kisgyermekes családoknak szól.
Az alapítvány programjaival szeretnénk lehetővé tenni a gyermekek számára  a művészetek megismerését, szeretetét,  és koruknak megfelelő alkalmazását, az anya-gyermek kapcsolat elmélyítését a családi együttlét biztosításával, hiszen ebben az életkorban a közvetlen testi érintések kizárólagos biztonságot adnak a kisgyermekek számára.

A Tipegőre a családok minden héten rendszeresen érkeznek. A szülők a programot általában beillesztik a hetirendjükbe, ezzel is biztonságot adva gyermeküknek. Itt a gyermekek közössége a szülők közösségével együtt alakul. Minden alkalommal szabad játékkal kezdünk. Ez az idő ad lehetőséget a ráhangolódásra és az édesanyák számára a tapasztalataik megbeszélésére.

A foglalkozás felépítése segíti az érdeklődés fenntartását, az élmények fokozása a játékok kibontakozását és az ismételgetések a biztonság örömét. Magyar népi mondókák és gyermekdalok kísérik végig a játékainkat miközben a gyermekek édesanyjukkal együtt mozogva élvezik a ritmust és feltérképezik a testüket. Ezek az ősi mondókák, rigmusok, az anyák ősi tudását hordozzák a világ minden táján.
A zene mindíg egy  közös csalogatóval indul, majd az ölbeli játékok következnek.  Ezek a játékok (lovagoltatók, simogatók, stb…) adják meg a közös együttlétünk intimitását. Az anyukák hamar rájönnek, hogy lábukból csúszda lehet vagy ölükből ringó csónak, miközben erősödik közöttük a lelki szál. Majd nagymozgásos játékok következnek, apró körtánccal.  A foglalkozás csúcspontjaként kinyílik a hatalmas, színes ernyő.  Óriási élmény elbújni alatta, majd újra megtalálni egymást, az ernyőbe labdát gurítani és megugráltatni a sok színes “gombócot”. A legjobban várt pillanat mégis az, amikor  megringatjuk a gyermekeket az ernyőben,  ilyenkor minden anyuka a ringatózóra figyel, miközben a gyermekek irányítják, hogy hogyan szeretnének az ernyőben forogni, eszerint változik az ernyő lendülete, a mozgás, és még a ringást kísérő ének hangulata is.  Lezárásként előkerülnek a ritmushangszerek, csörgő, kasztanyetta, triangulum, cintányér…  Ezek megszólaltatása élmény a gyermekek számára. Ez itt a zenehallgatás ideje is, a szülők lassanként csatlakoznak a dalokhoz, végül észrevétlenül még egy kánonba is bekapcsolódnak. Fantasztikus, hogy ezek az apró gyermekek mennyire érzékenyek, nyitottak a zenére, képesek meghatódni, átélni a zene hangulatát.

Rengeteg visszajelzést kapok a szülőktől, hogy az otthoni együttlét során a nálunk tanult játékok, dalok élményt adnak, és segítik a ráhangolódást a hétköznapi tevékenységekre. Az együtt töltött alkalmakkal az édesanyák rengeteget tanulnak gyermekeikről, arról, hogyan kommunikáljanak egymással, és hogyan szeressék őket. A közös tevékenységek (pl. öltözködés, fürdés) a játék segítségével átfordulnak egy másik dimenzióba, ahol az élménymegosztás válik fontossá. A gyermek örömének legfőbb forrása két különböző élmény egyidejű átélése, a biztonságé és a feszültségé, amelyet gyakran hangos nevetés kísér. Segít a tudásban, hol kezdődik a teste, hol vannak a határai, és amit érzékel, az a sajátja. Minden rendben van vele, egyetlen porcikájáról sem feledkeztek meg, minden ízében szeretik őt. Segít a közeledésben és az elfogadásban.

A felnőtt olyan nyelvet beszél, amely nem terjed túl a kisgyermek tapasztalati körén, itt nem a nyelvi jelentés a fontos, hanem a ritmus, a zene. A megértést és az átélést a szöveggel egyenértékű mozgások és érintések biztosítják.

Amikor tapintásos kommunikációt felváltja a vizuális és a verbális kommuniáció, a biztonságos kötődés hátteréből kiindulva és oda szükség esetén visszatérve a gyermek számára a külső világ egyre nagyobb izgalmakat kínál, élvezi a szabadságot, a felfedezés izgalmát és a társakkal való együttlétet.

A bölcsődalos és tipegős CD-inket a Tipegős családokkal együtt töltött pillanatok, valamint gyermekeim érkezése ihlették, hallgassátok szeretettel.

A felvételt hálásan köszönjük
Kovács Zoltán operatőrnek!

Helyszín

Csillaghegyi Közösségi Ház
(Szmirnov Krisztina vezetésével)
1039 Budapest, Mátyás király utca 5.
Keddenként 9.30-tól és 10.30-tól is indul egy-egy csoport.

Nagy boldogság, hogy a Tipegő foglalkozás az elmúlt 10 évben sok családhoz eljuthatott az ország különböző helyszínein, ma már egyedül Csillaghegyen tipeghettek velem. Köszönöm a sok együtt töltött intim énekes és játékos pillanatot minden Tipegős családnak!

Budakalászi Faluház
Wekerlei Gyermekház
Csobánka, Közösségi Ház
Pomáz, Művelődési Ház
Óbudai óvodák, játszóbölcsik
Campona Játszóház
Pilisszentkereszt, Közösségi Ház nagyterem
Pilisvörösvár, Művészetek Háza, díszterem
Heves, Városi Művelődési Intézet
Kisköre, Közösségi Ház
Rákoskerti Művelődési Ház

Kapcsolat

Érdeklődni és jelentkezni lehet:
Szmirnov Krisztina
Tel.: 06 30 314-2829
info@zsurok.hu

Áraink

A foglalkozásaink 4 alkalmas bérlettel látogathatóak. A gyermekek nevére szóló bérleteket a kiállítás tanévén belül bármikor fel lehet használni, és az egész család számára érvényesek. Lehet külön alkalmat is fizetni. Mindkét lehetőségnél 100%-os testvérkedvezményt adunk, segítve ezzel a többgyermekes családokat.

Csoportjainkhoz folyamatosan lehet csatlakozni, a foglalkozások egész évben tartanak, kivéve a piros betűs ünnepnapokat, és az előre megbeszélt karácsonyi és nyári szünetet.

Bérlet:
(testvérek számától függetlenül!)
Családi bérlet: 3.000,- Ft / 4 alkalom, így a 4. alkalom ajándék!

Egy alkalomra szóló belépő:
(testvérek számától függetlenül!)
Családi belépő: 1.000,- Ft